Wednesday, June 24, 2015

SELAMATKAN MARA, HARAPAN RAKYAT. MASIH AMANAHKAH MAJLIS AMANAH RAKYAT DI TANGAN UMNO ?

Majlis Amanah Rakyat (MARA)  sejak awal penubuhannya telah diamanahkan untuk  memainkan peranan membantu peningkatan taraf sosioekonomi bumiputera dengan pelaburan begitu banyak peruntukan dari dana awam yg disalurkan utk mencapai pelbagai objektif murni yg digariskan.

Bidang pendidikan menengah dan pengajian tinggi, latihan teknikal , tajaan biasiswa dan pinjaman pelajaran, keusahawanan, perniagaan memang sinonim dengan MARA.

Ini sesuai dengan amanah yg telah diberikan.

Sejak ditiadakan Kementerian Pembangunan Usahawan yg sangat sinonim dgn MARA, oleh Kabinet yg dibentuk oleh DS Najib, umumnya dapat merasai seolah2 MARA tidak lagi seperti dahulu yg gah dgn berbagai inovasi dan kecaknaan serta ada tajinya dalam bersuara membangunkan bumiputera.

Di bawah Kementerian Luar Bandar, MARA seolah2 mcm hilang dari perhatian orang ramai. Bagai anak kehilangan ibubapa yg memberi dorongan dan motivasi.

Ia tidak lagi kelihatan istimewa seperti dulu.

Terbongkarnya isu pembelian hartanah di Melbourne, Austaralia yg melibatkan berpuluh juta ringgit wang MARA, pada harga yg berlipatkali ganda jauh lebih tinggi dari harga pasaran adalah sangat memalukan.

Pertama kerana ia diberi publisiti meluas dalam media antarabangsa yg seolah olah menggambarkan pegawai2 kerajaan dari Malaysia sebagai korup.

Kedua adalah apabila Pengerusi MARA mengaku tidak sedar kedudukan harga yg terlalu tinggi itu.

Sehingga saya tertanya tanya bukankah amalan piawai bagi pembelian sebarang hartanah, yg dalam kes ini bernilai tinggi dan letaknya di negara asing,  yg tentunya tak munasabah tidak diteliti dulu sebarang laporan penilaian hartanah (valuation report). Adakah tidak dilantik jurupenilai untuk buat penilaian? Paling tidakpun, tiadakah laporan penilaian sekunder?

Tidak masuk akal langsung Pengerusi MARA yg juga mantan menteri berpengalaman serta punya latarbelakang pendidikan yg cemerlang tidak tahu semua ini.

Ketiga , Menteri Pembangunan Luar Bandar , DS Shafie Apdal yg bertanggungjawab terhadap MARA, takkan cuci tangan begitu sahaja? Beliau Naib Presiden UMNO. Antara pemimpin paling kanan.

Keempat, adanya laporan bahawa kelulusan pembelian ini dimuktamadkan oleh Perdana  Menteri sendiri , DS Najib Tun Razak, Presiden UMNO. Ini benar benar mengejutkan.

PAS Kuala Terengganu menuntut kebertangungjawaban ke atas isu yg berlaku kerana isu ini melibatkan integriti MARA,  satu institusi yg menjadi harapan masyarakat bumiputera seluruh negara.

Masih amanahkah Majlis Amanah Rakyat (MARA), bila terpalit isu sebegini dibawah pimpinan UMNO?

Rakyat perlu bangkit pertahankan MARA agar terus amanah dalam fungsi fungsi murni yg menjadi harapan semua.

HJ AHMAD AMZAD HASHIM
Ketua Penerangan PAS
Kuala Terengganu
25hb Jun 2015

No comments:

Post a Comment

Guane gamok? komen skit....